Steph

Mechanical Designer - Moebius Consulting

Steph studeerde productontwikkeling en werkt sinds 2017 als senior mechanische ontwerper bij Moebius Design. Hij werkt momenteel als on-site mechanical designer voor Afga Graphics.

Wat is het meest interessante aspect van je werk?

Elke job en elk project bestaat uit verschillende taken. Een rode draad in dit alles is onderzoek. Meestal krijg ik een heleboel informatie, procedures en specificaties die de grenzen van het project bepalen. Ik ga op zoek naar de essentie van het project of het probleem, determineer de kritische factoren en ontrafel de basiselementen. Daarna start het leukste onderdeel van het proces: onderzoeken en zoeken naar mogelijke oplossingen, breed kijken en creatief zijn in het zoekproces; de ongeremde schets en het neerkrabbelen van wat je creatieve geest je vertelt; je neus in boeken steken of op internet zoeken naar voorbeelden en literatuur; overleggen met collega's; zij bekijken het vaak vanuit een andere hoek en discipline. Dit alles, op tijd, binnen het budget en binnen de sets van parameters en specificaties. Dit is de manier waarop je kunt innoveren en geweldige dingen kunt bereiken. En als dit allemaal kan gebeuren in een internationale context, wat kan een ontwerper nog meer verlangen?

Wat kenmerkt een goed mechanisch ontwerp?

Er zijn veel aspecten die een goede mechanische ontwerper kenmerken: het technische, wetenschappelijke, creatieve enz. Wat waardeer ik het meest? Het aspect van 'zelfkennis', je eigen grenzen kennen. Je moet je realiseren dat je niet alles weet, en dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen. Ken je zwakheid, het maakt je sterker. Daarom lijkt het me erg belangrijk dat je een 'open geest' hebt. Dat je gekke ideeën en gedurfde gedachten goed worden bekeken en niet te snel worden geschrapt. Ze zeggen dat oplossingen vaak voor het rapen liggen. En Ik denk dat dit in veel gevallen waar is. De zoektocht naar eenvoud is vaak een goede mindset. Uiteraard gebeurt dit allemaal binnen de criteria, technische specificaties en de bedrijfsmethoden en -cultuur van het bedrijf.

Hoe vind je het om on-site, bij de klant te werken?

Ik ben al een aantal jaren werkzaam als onsite-consultant. Het is niet altijd gemakkelijk om te veranderen van job, of het nu een nieuwe klant is of een andere opdracht binnen het bedrijf. Anderzijds is fascinerend en best spannend om telkens nieuwe mensen en collega’s te ontmoeten. Je leert nieuwe mensen kennen die ervaring hebben en erg sterk zijn in hun discipline. Daardoor krijg je de mogelijkheid om dingen, gedachten, technologieën en methoden te ontdekken en te leren. Je krijgt nieuwe inzichten. Het is niet zo dat je zelf de specialist wordt, maar je bagage groeit en je rugzak wordt voller. Ik ben nog steeds een gelukkige ontwerper.

Terug naar alle testimonials

Je leert telkens nieuwe mensen kennen en krijgt daardoor de mogelijkheid om dingen, gedachten, technologieën en methoden te ontdekken en te leren.