Michaël

Consultant Physicslab - Verhaert

Michaël heeft een master diploma electrical en electronic engineering.
In 2014 kwam Michaël in dienst bij Verhaert's PhysicsLab als systeemingenieur.
Hij heeft gewerkt aan verschillende projecten, zoals chips koeling voor Pringles, elektriciteitssensor voor Engie, labelprinter voor Brady enz.

Beschrijf eens de belangrijkste taken van een systeemingenieur.

Als systeemingenieur zit ik op het punt waar mechanica, elektronica en software samenkomen in een product. Een groot deel hiervan betreft het begrijpen en manipuleren van de fysica die een product doet werken. Of het nu gaat om het dimensioneren van motoren, ventilatoren of heatsinks, het kiezen van sensoren of het definiëren van meetstrategieën, het oplossen van deze puzzel van interactie-elementen is de kerntaak van een systeemingenieur. Omdat ik een achtergrond heb in het domein van elektronica & mechatronica, ligt mijn kerncompetentie in sensing, actuatie, thermisch ontwerp en PCB-ontwerp. Maar daarnaast krijg ik bij Verhaert de kans om te verbreden.

Wat is je grootste technische uitdaging waarmee je tot nu toe werd geconfronteerd?

Een van de meest uitdagende problemen waarmee ik bij Verhaert werd geconfronteerd, is het proces waarbij geschuimde melk of room wordt aangemaakt. We hebben deze oefening gedaan voor twee verschillende klanten onder verschillende beperkingen, en telkens bleek dit een stevige uitdaging te zijn. Het proces van het mengen van gas en melk om tot een schuimige cappuccino-toplaag te komen, is zeer gevoelig voor de gebruikte drukken, stromingen en temperaturen. Melk van 5°C geeft compleet andere resultaten dan melk van 7°C. Het type melk is ook erg belangrijk, en zelfs het seizoen zou een impact hebben. Bovendien is het proces van het vormen van een melkschuim nog niet helemaal doorgrond, dus moesten er veel testen onder zeer strikte omstandigheden worden uitgevoerd. Er was ook nog geen methode gevonden om te observeren wat er precies in het mengapparaat gebeurt. Daarenboven moesten alle materialen die in contact met de melk stonden, wegwerpbaar zijn en dus ultra-goedkoop. Gelukkig kwamen we tot een oplossing die nu op weg is naar industrialisatie.

Wat motiveert je om je best te doen op je werk?

Als consument ben ik vaak gefrustreerd door de gemiste kansen in bestaande producten of ontbrekende functionaliteit en interfaces. Daarom zie ik het als mijn persoonlijke missie om producten te maken die gemakkelijk zijn om mee te werken en hun werk doen. Vanuit mijn functie heb ik geleerd dat dergelijke producten gemakkelijk te wensen, maar moeilijk te ontwerpen zijn. Ik geloof echter nog steeds dat door rekening te houden met de Job-To-Be-Done en testen uit te voeren met echte gebruikers al vroeg in het ontwerpproces, het zeker mogelijk is om in de buurt te komen.

Terug naar alle testimonials

"Als systeemingenieur zit ik op het punt waar mechanica, elektronica en software samenkomen in een product."