Jochem
Coördinator AILab - Verhaert
Jochem Grietens heeft een master diploma mechanical engineering en een bijkomend master in Artificial Intelligence. Hij ging in 2015 aan de slag bij Verhaert’s PhysicsLab. Als fysisch ingenieur heeft hij gewerkt aan vloeibare mechanische en luchtkwaliteit, draagbare gezondheidsprojecten en slimme kantoorprojecten. Ondertussen is Jochem doorgegroeid naar Coordinator van het Verhaert AILab
Je hebt gewerkt rond conversational user interfaces. Kan je daar wat meer over vertellen?
Het Dome-project had als doel een spraakgestuurd smart office-apparaat te ontwikkelen. Hierdoor konden we met deze nieuwe technologie experimenteren. Het doel was om een persoonlijke werkruimte te creëren met aanpasbaar licht en geluid, eenvoudig te besturen door simpelweg met het apparaat te praten. We analyseerden beschikbare technologieën en vergeleken een paar verschillende architecturen. We besloten om het Amazon Alexa-framework te gebruiken in combinatie met een raspberry pi voor onze demonstrator. Met deze opstelling kan je jouw eigen voice user face (VUI) maken om aangepaste hardware te ontwikkelen waarin een reeks applicaties voor mail, weer .... zijn geïntegreerd. Dit project heeft mijn interesse in dit onderwerp gekatalyseerd en gaf me de kans om een lezing te geven op de Innovatiedag van Verhaert en een gastcollege te verzorgen op de Plantijn Hogeschool over conversational user interfaces.
Waarom ben je hier zo gefascineerd door?
Ik ben er grondig van overtuigd en gedreven om de vooruitgang van machine learning en Artificial Intelligence toe te passen op productinnovatie. Voice en conversional user interface zijn fantastisch voorbeeld hiervan. Spraak is misschien wel onze meest natuurlijke manier van communiceren en mensen verlangen ernaar producten te besturen met slechts een woord of zin. Het ultieme bewijs? Ik begin elke keer tegen mijn computer te vloeken als hij niet werkt zoals ik zou willen. Alle gekheid op een stokje, conversational user interfaces vormen een geweldige kans voor ons om onze missie waar te maken, namelijk producten maken die gebruikersvriendelijk zijn en waar we vlot mee kunnen werken.
Enig idee hoe lang het nog duurt voordat dit een nieuwe vereiste wordt in productontwerp?
Voor een nieuwe technologie met dit potentieel is het altijd verleidelijk om ervan te dromen om het overal tegelijk te implementeren. We staan echter voor de uitdaging om deze technologie af te stemmen op de daadwerkelijke gebruikersbehoeften om zijn ware kracht te benutten. Om dit effectief te doen, hebben we nog veel te leren: wat is een goede voice user interface, wanneer is dit de te verkiezen user interface? Niemand kent de antwoorden al. Dit is de perfecte speelplaats voor Verhaert als product innovation bedrijf en ik weet zeker dat we op de eerste rij zitten om te zien hoe de toekomst zich ontvouwt.