John

Mechanical Design Engineer - Moebius Consulting

John heeft een master diploma Industrieel Ingenieur Elektromechanica.
Sinds 2010 werkt hij als mechanisch ontwerper bij Moebius Design.
Hij heeft consultancy opdrachten uitgevoerd bij Agfa Dotrix (Agfa Gevaert), Case New Holland (CNH), VDL Jonckheere Bus & Coach en JBT Foodtech. Hij werkt momenteel als mechanische ontwerper bij IPTE Beernem.

Wat waren de meest interessante of uitdagende momenten bij Moebius Design?

Het eerste dat bij mij opkomt is een opdracht bij een klant waarbij voedingsproducten in potjes moesten gevuld worden zoals bijvoorbeeld de “Granular filler”. Deze vuller verwerkt kokosnootsliertjes of blokjes. De uitdaging hierbij zit in het feit dat er slechts een aantal deeltjes in het potje verwerkt verwordt. De rest van het potje wordt aangevuld met sap, er wordt dus niet gewerkt met gewicht. Een bijkomende moeilijkheid is het transporteren van deze kokosnoot naar het potje. Kokosnoot heeft namelijk de neiging te gaan kleven aan de machine.
Ook het hygiënisch aspect vormde een uitdaging: welke kunststofmaterialen kunnen gebruikt worden, hoe kan de machine eenvoudig gereinigd worden, …?

Een tweede zeer interessante opdracht was bij IPTE Testequipment, het mechanisch manipuleren van elektronische producten. Op de machine die ik ontwierp moest men verschillende producten kunnen testen en dit slechts in een bouwformaat van 19” rack.

Kan je iets meer vertellen over jouw functie bij IPTE?

IPTE heeft twee vestigingen, in Genk en Beernem. In Beernem worden “end of line/final test” toestellen gemaakt. Mijn job bestaat erin om de mechanische kant te ontwikkelen en op te volgen. Het doel is om elektronische printplaten (PCB’s) te testen. Mechanisch moeten de producten op positie geplaatst worden. Op de PCB worden er “test probes” geplaatst, meestal in de vorm van naalden die dan via elektronisch testapparatuur het product testen.

Wij geloven bij Moebius Design dat variatie in werk en werkomgeving design engineers kansen biedt om hun competenties te ontwikkelen. Jij hebt bij verschillende klanten gewerkt. Heb je dat ook zo ervaren?

Volledig mee eens. Je komt in contact met verschillende visies op hoe de flow is om een machine te maken van A tot Z. Het boeiende aan mijn job is de variatie van het werk maar ook de mogelijkheid om veel bij te leren. Bijleren in verschillende aspecten zoals de methodes om te ontwerpen, gebruik maken van verschillende toolings, project opvolging, menselijk aspect.

Ontwerpen is het leukste omwille van de vrijheid in je werk. Het blijft evenwel een uitdaging om een evenwicht te zoeken tussen kwaliteit en snelheid bij de opvolging van het project. Doorheen de jaren leer je ontwerpen via verschillende technieken doordat je tewerkgesteld wordt op verschillende bedrijven. Je leert ook omgaan met de beperkingen van toolings.Toolings zoals 3D programma’s maar ook databasesystemen, boekhouding systemen, enz.. Dit dwingt je tot creativiteit om het maximale uit de verschillende systemen te halen.

Projectopvolging is een zeer dynamisch gegeven. Het geeft je een goed gevoel dat je de machine kan opvolgen van bij het prille begin tot het eindproces. Je leert problemen aanpakken en kritische stukken opvolgen dit zowel voor “long lead time” als voor dure stukken. Het menselijke aspect, de constante interactie tussen verschillende mensen waarbij iedereen zijn eigen functies en doelen heeft maakt het soms niet gemakkelijk om je eigen doel te bereiken. Als consultant is deze interactie op menselijk vlak erg boeiend en verrijkend in de zin van oplossingen zoeken, een compromie zoeken waarbij iedereen zich kan vinden.

Terug naar alle testimonials

"Projectopvolging is een zeer dynamisch gegeven. Het geeft je een goed gevoel dat je de machine kan opvolgen van bij het prille begin tot het eindproces."