Cyril

Automation Engineer

Cyril studeerde in 2019 af als master in de industriële wetenschappen elektromechanica en startte zijn loopbaan bij Verhaert Consulting Consulting. Hij werkt als automation engineer bij Sedac-Mecobel.

Kan je ons iets vertellen over jouw functie als automatiseringsingenieur bij Sedac-Mecobel?

Sedac-Mecobel is het hoofdkantoor van de Sedac-Meral groep, Europa’s grootste fabrikant van metalen mechanismen voor sofa’s en slaapbanken. Met andere woorden, een echte ruige metaalfabriek. Ik werk voornamelijk voor Sedac-Engineering, een dochterbedrijf dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van geautomatiseerde machines, van kleine laadmachines tot lijnen die metaal omvormen tot gewenste producten.

Mijn taak is om de machine tot leven te brengen na het mechanische ontwerpproces. Ik ben verantwoordelijk voor de elektrische kant van het verhaal: elektrische schema tekenen, de benodigde componenten bepalen, het programma maken, de HMI ontwerpen, klein elektrisch bekabelingswerk testen en uiteindelijk de machine implementeren. Daarnaast ondersteun ik intern het onderhoud bij het oplossen van storingen aan bestaande machines. Het is een job die veel van je vraagt, maar die ook veel voldoening geeft.

Welke vaardigheden en competenties heeft een automatiseringsingenieur nodig om succesvol te zijn?

Een goede voorbereiding is een must. Het is wenselijk om zo min mogelijk problemen tegen te komen tijdens de opstart / opbouw van de machine. Elk probleem kan een extra vertraging opleveren. Het is ook belangrijk om geduldig te zijn en geen fouten te maken want kleine en domme fouten kunnen tot grote schade leiden. Niemand kan foutloos werken, maar een dubbele controle is vereist om potentieel gevaarlijke situaties te vermijden.

Voor programmeren en elektrisch ontwerpen zelf, is ervaring het grootste troef. Ik ben zelf begonnen zonder enige ervaring. Ik heb veel zelfstudie, trial and error en logisch nadenken gedaan om het gewenste resultaat te bereiken. Elke dag leer ik nieuwe dingen, wat leuk is als je leergierig bent.

Wat is jouw visie op industriële automatisering?

De mogelijkheden die fabrikanten bieden op het gebied van automatisering zijn immens. Het is bijvoorbeeld mogelijk om met je smartphone een machine aan de andere kant van de wereld te bedienen. De belangrijke vraag is, wat is daarvoor nodig? Vaak is alleen een goed draaiende machine voldoende, en zijn alle extra gadgets overbodig vooral omdat ze altijd extra kosten met zich meebrengen. Het gevolg is dat de overgang van Industrie 3.0 naar Industrie 4.0 op veel plaatsen erg traag verloopt of zelfs helemaal niet plaatsvindt. De voordelen van Industrie 4.0 zijn vaak voor de lange termijn, en op dit moment ligt de focus nog te veel op de korte termijn. Naarmate de kosten van intelligente automatisering dalen, zal de overstap naar Smart Industry toenemen.

Terug naar testimonials

Het is een job die veel van je vraagt, maar die ook veel voldoening geeft!