Bram

Product designer

Bram startte 5 jaar geleden bij Verhaert Consulting als product designer. Sindsdien werkte hij al voor verschillende klanten. Momenteel werkt hij bij Dematic.

Hoe is het om te werken bij Verhaert Consulting?

Ik ben zelf al bijna vijf jaar aan de slag bij Verhaert Consulting als consultant en heb al bij vele klanten gewerkt. Ik heb ervaringen kunnen opbouwen in zowel de korte als lange opdrachten en mag me sinds kort trots ambassadeur van Verhaert Consulting noemen. Want daar draait het om: Verhaert Consulting, ons bedrijf. En dan heb ik het over onze samenhangende groep van collega’s en onze sterk innoverende klanten. Daar zit nu net de kracht van Verhaert Consulting, beide factoren in de mix geven een groep van creatieve probleemoplossers met een innovatieve honger.

Wat is de laatste uitdaging waarmee je te maken kreeg als consultant?

Vele opdrachten evolueren tot zoveel meer dan enkel technische support. Net zoals mijn collega's heb ik een constructieve kijk op ontwikkelingen en processen. Ik hou mij graag bezig met dit gaandeweg te analyseren. Zo merkte ik bij een klant op dat ze op zoek waren naar een vlot R&D systeem. Hun voorbije ervaringen waren vrijwel allemaal ‘custom builds’ zonder een standaard gamma of assortiment, en ze kwamen zo toch enkele struikelblokken tegen. Ze struikelden vooral over eerder genomen beslissingen die snel vergeten zijn in snelle iteratieve productontwikkeling, maar die toch belangrijk zijn in R&D. Er werd relatief weinig gedocumenteerd, terwijl een groot deel van de kracht nu eenmaal zit in dat onderzoek. Dat werd zeer ontwerpend aangepakt maar miste een bron van aanpak en beslissingen. Verder gaan op eerdere inzichten bleek een uitdaging, en dit alles delen werd een frustrerend onderwerp.

Ik zelf had er wel ervaring mee, ik leerde veel uit vorige opdrachten en van andere collega’s. Niet veel later kon ik al enkele verbeterpunten aanreiken. De oplossingen die ik voorstelde, maakten de klant zeker nieuwsgierig maar niet overtuigd. Gelukkig duurde dat niet lang, de voordelen waren al snel duidelijk. Zo heb ik ijverig samen met de collega’s daar een manier gezocht om ontwerpprocessen te documenteren, volledig naar hun wensen. Een ‘custom build’ voor hen als het ware. En dat groeit nog steeds. Zelfs na zoveel maanden komen er voor de klant nog steeds pluspunten naar boven. Mijn collega’s bij de klant zijn zelf ook ijverig om het verder te verbeteren en te optimaliseren. Het is een katalysator die veel in gang heeft gezet, het maakt iedereen flexibel. Het is gewoon zo tof om onze innoverende mindset van Verhaert Consulting over te brengen naar anderen, pas dan komt het echt tot leven.

Zijn er nog andere aspecten belangrijk voor betere productinzichten?

R&D gaat natuurlijk over zoveel meer dan het neerpennen ervan. Het doel en de use case beschrijven is stap één, we ontdekken waar die innoverende kracht net gaat zitten van het nieuwe product. We kunnen dit al gemakkelijk communiceren naar stakeholders. Misschien zelfs belangrijker is de aanpak. Ik heb al vaak gezien dat beslissingen gaandeweg genomen werden, meestal op gevoel. Spijtig als het later in het proces duidelijk wordt dat het niet de beste oplossing is. Deadlines zorgen er dan voor dat beslissingen halsoverkop genomen worden.

Vooraf tijd besteden om achteraf tijd te winnen, het voelt heel tegenstrijdig aan. Toch blijf ik achter onze sterke ontwerpmethodologie staan, iets wat ik ook zie bij mijn collega consultants. Concepten genereren en afwegingen maken is als het ware onze tweede natuur. Het creëert veel betere verwachtingen naar het eindresultaat en kan als sterke basis dienen voor andere ontwikkelingen. Het hoeft daar echter niet te stoppen. Prototyping is onderzoek, maar geen finaal product. Het loont zeker om meerdere concepten te testen, een meerkost die zich meestal ook terugverdient. Concepten fysiek uitwerken geeft niet enkel meer inzicht aan ontwerpers maar ook aan de stakeholders. Weloverwogen beslissingen, minder risico’s, transparante verwachtingen, iteratieve processen, … Het is gemakkelijk om hier vele positieve punten op te noemen.

Tot slot, hoe is het nu om als consultant te werken?

Consultant zijn maakt mij sterker, het is een proces waarin ik nooit stil sta. We leren van de vele klanten, vele industrieën en werkomgevingen. Dit maakt ons sterker en vergroot onze kennis. We staan ook sterk achter onze ontwerpmethodologie bij Verhaert Consulting, en worden hier ook bijgestaan met vele opleidingen. Deze combinatie is dan ook onze ‘unique selling point’. Onze service is niet alleen sterk gefundeerd maar wordt nog elke dag beter. Die variatie, die continue beweging, dat is hoe het voelt om consultant te zijn.

Terug naar testimonials

Consultant zijn maakt mij sterker, het is een proces waarin ik nooit stil sta. We leren van de vele klanten, industrie├źn en werkomgevingen.