Bert

Consultant PhysicsLab - Verhaert

Bert is in mei 2017 gestart bij Verhaert Consulting. Nadat hij zijn doctoraat behaalde in de fysica, ging hij aan de slag als systeemingenieur in het team van Christophe Van Bavinchove bij Verhaert.

Wat inspireert je in je job?

Tijdens mijn doctoraat heb ik één specifiek onderwerp van materiaalkunde verkend: hoog-entropische legeringen en metallische glascoatings. Hoewel het een zeer lonende ervaring was, wou ik R&D meer benaderen vanuit de praktijk en met een nauwer contact met de industrie. Als systeemingenieur kom ik nu dagelijks in aanraking met alle aspecten van fysica en technologie. De ene dag doe ik finite-element-simulaties voor mixers of tuinhavens, de volgende dag werk ik aan bierkoelers in het lab. Ik geniet van de collegiale sfeer en creativiteit die ontstaat door nauw samen te werken met werktuigbouwkundigen en ontwerpers. Het is altijd leuk als alle bouwstenen van de systeempuzzel op hun plaats vallen en er een werkend apparaat aan de klant kan worden gepresenteerd.

Je werkt momenteel aan ultrasound: vertel ons meer.

Het afgelopen jaar heb ik gewerkt aan 2 onderzoeksprojecten die zich richten op ultrasound-akoestiek. Ultrasound wordt veel gebruikt in park-assist-sensoren in auto's, beeldvormingsdoeleinden in de geneeskunde en als navigatiehulpmiddel voor vleermuizen en walvissen. In het Icon project 'Shake' onderzoeken we nieuwe aspecten van de mens-machine-interface. Haptische feedback, zoals de vibratie van mobiele telefoons, stelt een machine in staat om zijn operator te 'raken' om informatie over te brengen. Er ontstaan nieuwe contactloze benaderingen waarbij er geen direct contact is tussen de computer en de huid van de gebruiker. Bij mid-air haptische feedback worden ultrasone golven gebruikt om een lokaal drukveld te genereren, waardoor de gebruiker een licht gevoel krijgt.

In het H2020 project 'Silense' ontwikkelt Verhaert een nieuw onderwater lokalisatiesysteem voor duikers. Wanneer een duikbuddy vermist raakt, zal ons apparaat in staat zijn om de vermiste duiker op te sporen op basis van ultrasone signalen. Omdat ultrasoon geluid voor ons relatief nieuw was, waren er veel onbekenden. Vooral onderwater akoestiek en low-level signaalverwerking moesten worden aangepakt. Om het meetprincipe te laten werken, moeten ultrasoon fysica, elektronica en mechanica (waterdichtheid!) samenkomen. Ik kijk uit naar de komende testen in de duiktank en de vijver.

Terug naar alle testimonials

"Het is altijd leuk als alle bouwstenen van de systeempuzzel op hun plaats vallen en er een werkend apparaat aan de klant kan worden gepresenteerd."